středa 9. července 2014

Recenze na knihu: Drakie (Návrat)




Originální název: Hidden (A Firelight Novel)
Autor: Sophie Jordanová
Přeložila: Miroslava Urešová
Počet stran: 261
Vydáno v ČR: 2013
Nakladatelství: Cooboo 

Anotace:

 V druhém díle Drakie se Jacinda rozhodla vydat za svou matkou, kterou drakijský kmen vykázal z města. Předtím ale ještě chce zachránit Miriam, mladší Cassianovu sestru, z enkroské pevnosti, protože cítí určitou odpovědnost za to, co se jí stalo. S Jacindou chce opustit město i Tamra, která se jednou provždy utvrdila v tom, že o ni Cassian nestojí a nikdy stát nebude, obzvlášť poté, co uzavřel svazek s Jacindou. Záchrannou skupinu nakonec ale tvoří čtyři osoby: Jacinda, Tamra, Cassian a Will.
(zdroj: bux.cz)
 


Poslední díl triologie o  dívce jménem Jacinda, která pochází z horského kmene drakiů, což jsou lidé, kteří na sebe umí brát podobu draka. Právě ona je pro kmen důležitá, jelikož jako jediná umí chrlit oheň. V minulých dílech byla donucena vzít si za muže Cassiana, který jednou převezme od svého otce vedení nad kmenem. To by nebylo tak hrozné, kdyby naše hlavní postava nebyla zamilována do Willa. Co je však ještě horší, je, že Will je lovec. Jeho posláním je lovit draky!

Druhý díl končí velmi napínavě a to zrovna tak, že je lovci zajata Miriam, Cassianova mladší sestra, a odvezena do pevnosti, kde vězní draky a dělají s nimi různé pokusy. Jacinda, Cassian, Will a Jacindina mladší sestra Tamara se rozhodnou Miriam zachránit. A právě zde začíná první kapitola třetího dílu.

A jak kniha vypadá? Naprosto úchvatně! Obálka je opět dokonalá, kouká na nás z ní nádherná rudovlasá žena. Přední strana hardbacku je laděna do červena zatímco na zadní straně barva přechází do modra. Jak již je u této série zvykem, tak číslo kapitoly je hezky graficky zpracováno. Nachází se zde obrázek draka a první písmeno texty je větší.

Hnedka ze začátku se dostáváme do akce. Jacinda se nechá zavřít do oné pevnosti, aby mohla najít Miriam. Ostatní ji poté přijdou zachránit, pomocí jejího a Cassianova pouta. To by tomu ale nebylo, kdyby se něco nezvrtlo a nepřišla pořádná vřava, že? Tak té se tedy dočkáme v prvních pár kapitolách.

Pak už to vypadá na pěknou idylku, což čtenáře donutí se zamyslet, jestli je to jako všechno a zbytek knihy už bude jen a jen popis něčeho ne moc akčního nebo jestli se ještě něco stane. Nebojte ještě se pár akciček ve zbytku knihy najde! I když abych pravdu řekla, nejsou zrovna moc napínavé, tak jako začátek...

Co se zde ještě trochu napínavého stane, jsou sledovací zařízení. Toto téma je na začátku trochu nakousnuto, takže už dává předem tušit. Přesněji mi bylo jasné, že kovové plíšky implantované drakům do hlavy jsou sledovací zařízení. Ale hlavní postava ne a ne na to přijít. Zde se tedy nachází otázka z praktického hlediska, fakt to někomu nedojde hnedka, proboha?

Celkově si myslím, že je celá série povedená a vyplatí se, si ji přečíst. Nakladatelství Cooboo, které tuto sérii vydává, zveřejnilo obálku další dílu, nicméně já měla za to, že je to trilologie. A on další díl... Snažila jsem se zjistit nějaké informaci, jestli to třeba není nějaké volné pokračování, ale na nic jsem nepřišla. Nevíte něco vy? No, a já se už jen těším na další díl...

8/10

1 komentář:

  1. Obálky tejto série sú božské, to bez debaty 8) Mám celú sériu doma a teším sa na novelku ešte. Séria sa mi páči aj keď mi občas sladkosť dialógov moc nevoňala, ale sú to fajn knižky, páčili sa mi 8)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!