pondělí 3. února 2014

Recenze na knihu: Bouře mečů


Originální název: A Storm of Swords
Autor: George R. R. Martin
Přeložila: Hana Březáková
Počet stran: 1198
Vydáno v ČR: 2011
Nakladatelství: Talpress

Anotace:
Z pěti uchazečů o trůn je jeden mrtvý, další upadli v nemilost, a boj, v němž jsou bez skrupulí uzavírána nová spojenectví a rušena stará, zuří nemilosrdně dál. Moc rodu Lannisterů hrozivě sílí, avšak Tyrion trpí stále většími ústrky od své intrikánské sestry, krutého otce i zkaženého sadistického synovce. Robb Stark je nucen bránit mladé království proti zuřivosti Greyjoyů, kteří si chtějí Sever zabrat pro sebe. Divocí vytáhli zpoza Zdi a spolu s nimi nabývají na síle Jiní. O celý kontinent dál se vydává na válečné tažení Daenerys a její draci nebezpečně rostou. Každý podniká odhodlanou výpravu za své vítězství, a všichni dohromady halí svět do temné bouře mečů, která je však pouhou dětskou šarvátkou ve srovnání s válkou mezi silami dobra a zla, jejíž hrozba se blíží... Druhé vydání třetí části fantasy eposu Písně ledu a ohně, vázané v jednom svazku.
(zdroj: bux.cz)


Dneska tu pro vás mám recenzi na další díl série Píseň ledu a ohně a to konkrétně na čtvrtý díl, který je co do počtu stran nejobjemněší knihou jakou jsem kdy četla. Rozhodně před čtením posilněte ruce, protože udržet tuto skoro 1200stránkovou "bichli" dá pořádnou práci. Na čtení jsem se velmi těšila, tak se pojďme podívat, co se skrývá mezi deskami.

Opět jsem se rozhodla pořídit si nové vydání s pevnými deskami, aby mi na poličce díly hezky ladily. Také jsem se v recenzích na předešlé dva díly zmiňovala o mapkách jihu, severu a Králova přístaviště. Tentokrát se bohužel žádné nové nedočkáme, snad se tedy poštěstí v dalších dílech!

Kniha navazuje plynule na předešlé, což je jedině dobře. Styl vyprávění se také nezměnil, což znamená, že i nyní je příběh vyprávěn ve třetí osobě a co kapitola to jiná postava. Myslím, že oproti druhému dílu nám zde přibyl Samwell, kterého sice známe už od prvního dílu, nicméně pouze jako jednu z vedlejších postav kapitol Jona Sněha.

Na to kolik je v sérii postav nám přibudou další nové, zejména divocí, Tyrellové a Dornové. Opět je na konci knihy několik stránek věnováno postavám, aby se čtenář vždy mohl zorientovat. Snad vám tedy pomůže!

Dovolila bych se vám tu vyjmenovat ty, kteří mají svoje kapitoly:
Tyrion
Zejména jemu je v celé knize věnováno docela dost prostoru. Nyní už nemá moc moci v rukávech, spíše se stává jednou z loutek, se kterými se hraje. Dovolím si nyní citovat jednu větu, kterou pronesl lodr Petyr "V Králově přístavišti jsou dva druhy lidí. Hráči a figurky."

Dále jsou to Jon, Davos, Sansa, Arya, Jamie, Catelyn, Daenerys, Samwell, Bran

Děje je zde hodně! Čtenář se rozhodně nebude nudit, vždyť se obsah třetího dílu ani celý nevešel do třetí série seriálu Hry o trůny. Autor i nyní usekává kapitoly v těch nejnapínavějších momentech a tím si zaručuje, že čtenář bude číst dál a dál až knihu dočte. Tím ovšem muka v podobě napětí pro čtenáře nekončí, takže bude muset běžet do knihkupectví pro další díl! I já tam brzo budu muset zaběhnout.

Ráda bych se vám také svěřila se svým menším pátrání na internetu. Momentálně má série Píseň ledu a ohně pět dílů: Hra o trůny, Střet králů, Bouře mečů, Hostina pro vrány, Tanec s draky, v budoucnu by ale měly přibýt další dva díly, které spisovatel má prozatím rozepsané. Držme tedy palce, ať knihy dopíše a vydá!

Moc doufám, že vás tloušťka knihy neodradí, jelikož to opravdu stojí za to! No, a mně nezbývá než se těšit na další díl!

10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!