pátek 27. prosince 2013

Recenze na knihu: Dublin street

Originální název: On Dublin Street
Autor: Samantha Youngová
Přeložila: Zdeňka Zvěřinová
Počet stran: 335
Vydáno v ČR: 2013
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace:
Joss se snaží utéct před svou tragickou minulostí, a tak se přestěhuje z USA do Skotska. Protože se zatvrzele vyhýbá jakýmkoliv vztahům, nikdo nemůže ani tušit, jak velký žal v sobě dusí a s jakými démony musí denně bojovat. Pak ale potkává Bradena, úspěšného a pekelně přitažlivého muže, který vždy dostane, co chce. A Braden chce Joss. Když však zjistí, že tu představa vztahu děsí, navrhne jí dohodu, která by uspokojila jejich vzájemnou spalující přitažlivost. Tvrdohlavý Skot však chce brzy víc než jen sex a Joss zpanikaří. Představa, že by někdo pronikl do útrob její duše, je pro ní totiž naprosto nepřípustná.
(zdroj: bux.cz)


Ona se nastěhuje k nové spolubydlící, na jejíhož bratra náhodou narazila v taxíku a pořádně to mezi nimi zajiskřilo. Nejdříve se nemůžou ani cítit, ale nakonec skončí spolu v jedné posteli... Pár rozchodů, pár usmiřování... Nepřipomíná vám to něco? Že by ano? Nechte mě hádat! Připomíná vám to erotické romány, kterých jsou poslední dobou plné pulty v knihkupectví. No a proč si vybrat právě tento a ne nějaký jiný? Tak tady máte seznam pro a proti. A posuďte sami.

Už sama obálka nám dá jasně na jevo o jakou knihu se jedná a o co v ní zřejmě půjde. Co by vás na ní mohlo upoutat je zlaté kolečko s nápisem Edice světový bestseller, jenž už předem dává trochu tušit, že tato kniha asi nebude tak jednoduchá a tuctová, jak se na první pohled může zdát. Jinak je to klasický hardback s přebalem.

Příběh se čte hezky, stránky rychle ubývají, k čemuž hodně přispívá i to, že kniha je psána tzv. ich formou z pohledu Joss, hlavní hrdinky, která to v životě neměla dvakrát jednoduché, a právě proto se k nikomu nechce poutat ze strachu z dalšího bolestného zklamání. Na druhou stranu Branden to také neměl jednoduché, ale přece jen dokáže jít dál a chce vztah se vším všudy. Což Joss vehementně odmítá. Jak tohle může dopadnout?

Čím se tento příběh liší od jiných? V první řadě tím, že zde není pouze romantická zápletka s vekou chemií, kdy se od sebe hlavní hrdinové nedokážou hnout, ale také trocha psychologie. Jak už jsem vám naznačila, Joss nechce vztah s Branden, což on nedokáže akceptovat. Je velmi zajímavé pozorovat osobnost Joss, jak se pomalu mění a nechá lidi, aby ji blíže poznali atd. Tady je menší ukázka, která mě velmi rozesmála:

    "Myla jsem nádobí, když se ke mně ten zákeřňák zezadu připlížil a objal mě kolem pasu. A pak mě políbil. Přímo sem." Pobouřeně jsem si ukázala na krk. "Nemůžu ho nechat zatknout nebo tak něco?"
   Doktorka Pritchardová se ušklíbla. "Za to, že vás miluje?"
   Odtáhla jsem se a znechuceně zavrtěla hlavou. "Doktorko Pritchardová," pokárala jsem ji tiše, "na čí straně vlastně jste?"
  "Na Bradenově."

Takže ne nadarmo byla autorka nominována, za svoji debutovou románovou knihu, na cenu prestižního knižního serveru Goodreads.com v kategorii Nejlepší autor a Nejlepší romance roku. Také se román dostal na přední příčky žebříčků bestsellerů New York Times a USA Today.

Co bych ale trochu odsoudila je velký happy end, vše úplně vše dopadne dobře, a tak tomu ve skutečném životě není. Chtělo by to, aby něco nedopadlo úplně růžově...

8/10

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!