neděle 4. srpna 2013

Recenze na knihu: Rozum a cit

Spisovatel: Jane Austenová
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Ottovo
Doba čtení: 5.4.2012-11.4.2012
Počet stran: 392

Další kniha od spisovatelky Jane Austenové, kterou jsem přečetla.

Děj:
Příběh se opět odehrává někdy v devatenáctém století, kdy třem sestrám zemře otec a jsou nuceny, odjet ze svého domova, který nyní zdědil jejich nevlastní syn. Spolu s maminkou se usadí nedaleko jiných příbuzných, kteří jsou k nim velmi pozorní. A jak už to u románu bývá, tak i v této knize se celý děj točí okolo lásky, jež je plná zápletek…

Moje názory:
Co musím jako první podotknout, je fakt, že Pýcha a předsudek byla lepší kniha. Nevím přesně proč, ale takový je můj názor. Docela mi chybělo oslovování "Pane" mladých mužů. I když nemohu říci, že bych litovala, že jsem si knihu koupila!

Další věc, která mě oslnila, je ta, jak autorka knihy nazývá. Musím říci, že rozum a cit v tomto příběhu hrají hlavní roli, stejně jako pýcha a předsudek v minulé knize. Udivilo mě, jak dokáže vybrat dvě vlastnosti a na nich založit celý příběh, prostě klobouk dolů!

První kniha (snad mi v tomto článku odpustíte přirovnávání ke knize Pýcha předsudek) byla živější a měla větší spád! Tím rozhodně nechci říci, že bych se nudila u čtení této knihy. Ale v porovnání s minulou knihou to chvilkami bylo nudné a dlouhé pasáže úvah na ději rozhodně nepřidali. I když si myslím, že by se určitě našli lidi, co právě tyto pasáže na knize nejvíce milují.

Postavy byli úžasně vymyšlené a odlišné… Měli kladné i záporné vlastnosti, prostě musím říci, že hnedka na prvních stránkách jsem si postavy zamilovala! Takže knihu vřele doporučuji!


1. Proč jsem si vybral/a právě tuto knihu?
První kniha, kterou jsem od této spisovatelky četla, mě zaujala a chtěla jsem si přečíst i další její dílo. Rozhodně v budoucnu plánuji si přečíst i další knihy!!!

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
Rozum cit

3. Definujte knihu jedním slovem.
Láska

4. S jakou postavou bych se ztotožnil/a, případně kým bych chtěl/a nebo naopak nechtěla být.
Musím říci, že jsem si velmi oblíbila pana Johna (strýčka) a paní Jenningsovou.

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Opravdu nevím, kniha se mi celkově líbila.

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si, co Vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Jak jsem se již zmínila, chtěla bych vytknout, ty zdlouhavé pasáže!!!

6/10

Knihu si můžete zakoupit zde!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!