neděle 4. srpna 2013

Recenze na knihu: Hostitel

Spisovatelka: Stephenie Meyerová
Rok vydání: 2008
Nakladatelství: Tatran
Doba čtení: 30.7.2012-12.8.2012
Počet stran: 552
Knihu si můžete koupit na Arara.cz

Anotace:
Melanie Stryderová se odmítá vzdát.
Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva.
Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících "divokých" lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. "Poutnice" - její vetřelecká "duše" - která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří.
Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopak zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže - Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují.
Zdroj(anotace): zde


Kde bych tak měla začít? Při čtení této knihy jsem cítila plno rozporuplných dojmů. Dalo by se to přirovnat ke škále pocitů, které cítila Wanda/Poutnice… (jak chcete, já ji budu oslovovat Wanda) k lidem.

Knihu jsem si plánovala dlouhou dobu přečíst a konečně se tak i stalo. Při koupi jsem se trochu bála, jestli mě psychologický thriller bude bavit. K tomu všemu je to také moc velká kniha! A samotná anotace mě moc nelákala, ovšem napsala to Stephenie. Tak to musí být alespoň ucházející, pomyslela jsem si.

Abych pravdu řekla, ze začátku jsem se hrozně lekla. Vůbec jsem děj nechápala. Kniha je psána obvyklým Stepheniiným stylem, tedy vše jenom nakousnout. Když jsem od ní četla Stmívání, nevadilo mi to, jelikož jsem předtím viděla film, takže jsem byla v obraze. Ale nyní… Prvních sto stránek jsem doslova louskala po písmenkách a ne a ne se jimi prolouskat.

Jakmile jsem se dostala do jeskyní, začala mě kniha bavit a fandila jsem Wandě. Nyní ze zpětného pohledu mi však přijde, že je to vlastně dlouhá část bezdějného popisu života v jeskyních. Co té části upřít nemohu je, že čtenáře prostě baví. To totiž dokáže jen málo spisovatelů, z nudné však nezbytné části knihy udělat zajímavou a na své možnosti i napínavou část.


Nebudu tady prozrazovat, kde mě chytla kniha nejvíce, jelikož bych spoilerovala. Ti co četli, vědí. Nicméně kniha určitě dostála svému žánru a je velmi psychologická. Musím se přiznat, že jsem konec dočítala v slzách a to se potom čte velmi blbě, když ani nevidíte. Prostě psycho se vším všudy!

Ian nebo Jered? Složitá otázka, ze začátku bych řekla Ian, ovšem ke konci mě i on doháněl k šílenství. Wanda nebo Melanie? Tak tady mám jasno určitě Wanda, no i když… Prostě a jednoduše všechny postavy, ať kladné nebo záporné, si stoprocentně zamilujete!

Další věc, kterou bych příběhu vytkla, jsou popisy ostatních planet. Svým způsobem jsou zajímavé, ale docela mě i mátly. Svět chaluh, delfínů, pavouků… Není to taky na naší planetě?

Co bych řekla na závěr? Asi to, že i přes ne moc skvělý začátek je kniha velmi úžasná, vřele doporučuji. Stephenie tentokrát vzala mimozemšťany a stejně jako upíry je nastavila v novém světle… Co to bude příště? V knize se dočkáte akce, napětí, romantiky, "psycha",… Pro každého něco.

1. Proč jsem si vybral/a právě tuto knihu?
Stephenie je moje oblíbená autorka to zaprvé, zadruhé se o knize hodně mluví a za třetí brzy vyjde i film.

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
Melanie/Wanda

3. Definujte knihu jedním slovem.
Duše

4. S jakou postavou bych se ztotožnil/a, případně kým bych chtěl/a nebo naopak nechtěla být.
Tak nějak nevím koho vybrat, všichni jsou super, každý je jiný…

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Napínavé…

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si, co Vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Myslím, že jsem se už nahoře o dvou zmínila.

10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!