neděle 4. srpna 2013

Recenze na knihu: Bylo nás pět

Spisovatelka: Karel Poláček
Rok vydání: 2006 (moje vydání knihy)
Nakladatelství: Albatros
Doba čtení: 3.7.2012-7.7.2012
Počet stran: 189
Knihu si můžete koupit na Arara.cz

O čem kniha je:
++Děj se točí hlavně okolo Péti a jeho čtyř kamarádů: Éda, Zilvar, Čeněk a Tonda, kteří společně zažívají plno dobrodružství.
++Na podzim vedou válku s Habrovákama, nebo hrají různé hry. Např.: Péťa se vloupe do krámu ke strejdovi a ukradne krabice, potom jdou s nimi všichni na pole a postaví z nich město. Rozdělí si role, hrají si totiž na jeho obyvatele, taky město zapálí a dělají, že jim hoří domy…
++Když jde procesí do Vambeřic, tak si s rukama kleknou a hlasitě se modlí, takže jim lidé házejí peníze, za které si potom něco koupí.
++Taky vymysleli, že by mohli prodávat vosí med. Takže vše pět kluků šlo na vosy, ty jsou ale chytré, proto je popíchali.
++Kluci ke konci prázdnin pouští draka, co jim vyrobil pacholek Jakub, taky dělají ohníčky, jednou tam je i Eva a přinese pražené mandle, potom se stará o oheň.
++Ve městě jsou dva biografy. Oni tam taky chodí ale oknem, jednou vzali i Evu, ovšem pan Maule je vyhodil. Sníh roztál a s ním přišla velká voda, kluci se ale vyznamenali, jelikož pomáhali těm, kdo měli vodu v domě zachraňovat, co se dalo.
++Na jaře přijel cirkus, Péťa tam moc chtěl jít, proto byl moc hodný. Nakonec tam přece jen s rodiči šel, do třídy mu tehdy přibyl jeden kluk od cirkusu.
++Jednoho dne se udělalo Péťovi ve škole špatně, měl velkou horečku a blouznil, dva hoši ho odvedli domů. Zdálo se mu:
++Že dostal od tatínka a jel s ním do Indie. Tam potkal pana maharadžu a šel s rukama a jím na lov. Zilvar se tam začal bavit s princeznou a nakonec si ji i vzal za ženu.
++Ukázalo se, že měl spálu a dlouho nemohl přijít na to, jestli v Indii doopravdy byl.

Moje názory:
++Mně se kniha velmi líbila, bylo vidět, že autor je s Péťou velice spjat. Také bylo hezká, jak je kniha psaná, myslím tedy takovým humorným klukovským jazykem: "Já jsem pravil: Rampepurdo, ty bídnice, modli se, tvoje poslední hodina udeřila, jelikož tě musím zamordovat!" Autor moc hezky mísil vznešená slova knižní se slovníkem uličnické hantýrky.
++Určitě super čtení!!!

1. Proč jsem si vybral/a právě tuto knihu?
Ze seznamu na maturitu mě celkem zaujala.

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
Pět kluků

3. Definujte knihu jedním slovem.
Lumpárny

4. S jakou postavou bych se ztotožnil/a, případně kým bych chtěl/a nebo naopak nechtěla být.
Musím říci, že jsem měla ráda všechny postavy!

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Kniha je psána zajímavým stylem…

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si, co Vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Kniha nebyla na kapitoly a neměla ústřední motiv.

7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář, vždy potěší!